Matspjälkning
Matsmältningsorganens viktigaste uppgift är att bryta ner maten. Med matsmältningsorganen menas dels den sammanhängande kanal från munhålan till ändtarmsöppningen som brukar kallas mag-tarmkanalen. Dels olika körtlar som bildar ämnen som behövs för nedbrytningen av födan, den så kallade matsmältningen eller matspjälkningen. Körtlarna töms direkt i mag-tarmkanalen som totalt är ungefär sju meter lång.Till mag-tarmkanalen hör
- munnen
- svalget
- matstrupen
- magsäcken
- tunntarmen
- tjocktarmen
- ändtarmen och analkanalen.
- spottkörtlarna
- levern
- gallblåsan med gallgångarna
Födan innehåller följande huvudsakliga beståndsdelar
- kolhydrater
- proteiner
- fett
- vitaminer
- salter och spårämnen
- vatten.
1. Munnen
Matsmältningen inleds med att vi tuggar maten, den sönderdelas då
mekaniskt. Samtidigt blandas maten med saliv, som innehåller
matsmältningsenzymer.
Tändernas viktigaste uppgift är att bearbeta och sönderdela födan. Barn
har 20 mjölktänder och en vuxen person har 32 tänder.
Saliv innehåller till största delen vatten. I vätskan finns upplösta
salter och särskilda ämnen som har till uppgift att fortsätta sönderdela maten.
Dessa ämnen kallas enzymer. Saliven förhindrar också att slemhinnan i munnen
torkar ut samt skyddar munhålan och tänderna mot bakterieangrepp. Produktionen
av saliv ökar reflexmässigt när man känner smaken eller lukten av mat, eller
tänker på mat.
2. Magsäcken
Nästa anhalt är magsäcken där maten stannar tills den blivit helt söndermald
och finfördelad. Ju mer protein eller fett maten innehåller, ju längre tid
stannar maten i magsäcken. Magsafterna innehåller saltsyra, vilket ger en
mycket sur miljö. I magsäcken bildas även enzymer som bryter ned maten. Protein
börjar brytas ned i magsäcken. En ringmuskel som kallas nedre magmunnen håller
kvar magsäckens innehåll tills det är färdigarbetat. Mat med högt glykemiskt
index (GI) bryts ned snabbt och passerar magsäcken på kort tid. I magsäcken tas
i stort sett bara vatten och alkohol upp.
3. Tunntarmen
I tunntarmen händer mycket. Kolhydrater och sockerarter bryts ner till
glukos, fruktos eller galaktos, vilket krävs för att det ska kunna tas upp av
kroppen. Protein bryts ner till fria aminosyror och proteinfragment. Galla gör
så att fett löses upp och bryts ner. Tunntarmen är veckad och har en mycket
stor yta. Om man brer ut den blir det ca 300 kvadratmeter, lika mycket som en
tennisplan! Den stora ytan i tunntarmen behövs för att näringen ska tas upp.
Näringen förs sen via ett system av blodkärl vidare till levern.
4. Levern
Levern styr och fördelar näringsämnena. Till exempel bestämmer levern
om den ska lagra glykogen som kan användas när blodsockernivån börjar sjunka,
eller om glukos ska släppas ut till blodet direkt. Levern bestämmer även om
aminosyror ska brytas ner för att ge energi, eller gå ut i blodet direkt för
att bygga upp kroppsvävnad. Alkohol, mediciner och allehanda gifter bryts ner i
levern. För att motverka viktökning kan levern även öka sin energiförbrukning
ifall man äter mer än vad man gör av med.
5. Blodet
Blodet transporterar näringen från levern till kroppens celler.
6. Tjocktarmen
När maten når tjocktarmen har de mesta näringsämnena och ca 80 % av
vattnet absorberats. Under passagen genom tjocktarmen tas det mesta av det
resterande vattnet liksom en del vitaminer upp. I tjocktarmen finns mycket
bakterier.
det här är den bästa sidan jag läst
SvaraRaderajag vet
Raderadet är jag som skriver till mig själv/ ali
Radera